Sunday 3 March 2013

KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE............... yummy....


KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE............... yummy....

Assalamualaikum semua......

dah lama tak bersiaran di blog nie... terlalu busy sampai tak sempat nak mencoret ape ape nukilan utk tatapan semua...memasak tetap menjadi rutin harian ku.. bila hari2 memasak utk anak2 n suami... kadang2 dah tak tahu nak masak ape... pening jgk kan.............

rutin biasa hari ahad.. melawat anak2 sedara di MRSM Gerik... Fariz di Form 3 n Anis di Form 1....
kebetulan Anis boleh Outing, so pagi ambil n petang kena hntr balik ke asrama..............

bekalan utk diorg minggu nie.......... aida buat kek lapis cream cheese.. dah ramai tgk blogger2 lain yg buat kek ni... komen yg diberi sgt sedap... so aida try tgk cam mana.... cara nak buat simple ajer dan bahan2 pun tak banyak....




resepi ni aida ambil dr blog masam manis , mmg cantik blog akak nie... 

resepi asal dr yatie

Bahan A ~ Cheese
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tpng gandum

Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
Biarkan sebentar.

Bahan B ~ Kek
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar/cair
1/2 cwn minyak jagung/masak
1 cwn tpng gandum*
3 sudu besar sebuk koko*
1 sudu kecil baking soda*
1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)

Pukul telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
Masukkan air panas, susu dan minyak.
Setelah itu masukkan tepung gandum, baking soda, baking powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.

Penyediaannya

Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
Sediakan loyang berukuran 8 inc
Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.





so pada yg nak cuba.. boleh lah.... senang kan?..............




No comments:

Post a Comment