Monday 11 February 2013

kek karamel

KEK KARAMEL PELANGI....

asslamualaikum....
Selamat Tahun baru Cina kepada kawan2 dan jiran tetangga semua... Negara Malaysia sungguh indah dengan masyarakat yang pelbagai kaum dan pelbagai perayaan.. seronok juga melihat gelagat jiran2 yg menyambut tahun baru cina nie.....

macam biasa, rumah aida nie dikelilingi kaum cina.. malam tahun baru akan jadi malam utk kami tak tido coz riuh rendah dengan bunyi pelbagai jenis mercun.. dah macam Bom pun ade...mereka anggap ia cara untuk menghalau hantu atau roh jahat......

Seronok tgk mereka berkumpul untuk makan besar.... ade yg ajak join tapi faham2 ajer la... hheheheh

Apa yang pelik sikit.. tak ade plak kereta peronda polis lalu lalang padahal tak jauh pun dari balai polis..... kenapa yer.....

sape nak jawab yer....

Sempena cuti nie ade juga adik beradik yg ambik peluang untuk balik ke kampung.... so dapatlah Danish n Danial jumpa cousin2 diorg.....

Untuk jamu org yg dtg rumah semalam aida buatkan kek karamel.... kali nie aida gandakan karamelnye.... rasa sedap jugak n anak2 pun suka...


jom kita share resepinye...

KEK KARAMEL PELANGI


utk karamel:

2 sudu gula dimasak dalam loyang dengan api perlahan sehingga jadi gula hangus...

6 biji kuning
1 tin susu cair
140g gula castor.

cara2: 
1. kacau gula dan susu cair hingga gula hancur
2. masukkan kuning telur yg telah dikacau yer...

tapis ke dalam loyang yang ade gula hangus tadi.

utk bahagian kek:

70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air 
45ml minyak masak

Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.

140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
(disatukan dan diayak)

matikan mixer dan masukkan tepung sikit2 ...

ketepikan.

kemudian kita  buat merique

6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar2

pukul putih telur hingga berbuih, masukkan gula castor dan krim of tar tar
pukul sehingga ia bertanduk maksudnya bila kita terbalikkan bekas ia tak jatuh....

Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunan tepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik

Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.

bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan letakkan pewarna yang anda suka...

kemudian proses membelang.....

1) sudukan 3 sudu adunan purple ke dalam loyang yang ade karamel td..kemudian 3 sudu warna pink keatas warna purple, dan 3 sudu warna biru keatas warna pink dan seterusnya.... 
2) ulang proses diatas sehingga suku....
3) last sekali sudukan 1 sudu sahaja...
4) ambil lidi dan gariskan ia....


panaskan oven terlebih dahulu pada 160 degree... masukkan kek dan masak guna kaedah steam bath( guna api bawah sahaja).........

siap..... boleh makan.... hehehehh



No comments:

Post a Comment